İş Başvurularında Dikkat Edilmesi Gereken Kurallar





Is Bulma Kurumlariyla Yapacaginiz Bir Mulakatta Dikkat Etmeniz Gereken Noktalar
Geleneksel iş mülakatlarına alışık olabilirsiniz, fakat iş bulma kurumuyla yapacağınız mülakatlar çok farklı bir tecrübe olabilir. Bilinmeyenle karşılaştığımızda, aklımızda binbir türlü endişe belirir. Endişelerinizi yok etmek için, iş bulma kurumuyla yapacağınız bir mülakata hazırlanmanız için bazı püf noktaları derledik.
1. Farklılıkları Değerlendirin
Bu çok basit gibi görünebilir, fakat iş bulma kurumuyla yapacağınız mülakata hazırlanırken atacağınız ilk adım buluşacağınız kişinin şirketten biri olmadığının farkına varmak olmalı. İş bulma kurumları şirketle iş adayları arasında aracılık yaparak işe alma sürecinin büyük bir kısmını şirketin elinden alır. Kısacası, eğer şirketi etkilemek istiyorsanız, iş bulma kurumunu etkilemeniz gerekecektir. Bunu sakın unutmayın.
2. Kendinizi Satın
Bir iş bulma kurumuyla mülakat yapmanızı gerektirecek iki farklı durum bulunmakta. Bunlardan birincisi, bir pozisyon için düşünülmekte olan adaylardan birisiyseniz; ikinciyse acaba ellerinde size uygun bir pozisyon var mı, onu görmek için iş bulma kurumuna başvurduğunuzda… Bu iki tip mülakatta da iş bulma danışmanı, başvurduğunuz iş için uygun bir aday olup olmadığınızı belirlemek ya da ellerindeki diğer iş imkanlarına uyup uymadığınızı görmek için CV’nizi, tecrübenizi ve sizi biraz daha iyi tanımak isteyecektir. Tecrübe durumunuzdan bahsederken, danışmanınızın tüm yeteneklerinden haberdar olabilmesi için yetenek ve bilginizi sergilemek işinize yarayacaktır.


3. Şirketle Buluşuyormuş Gibi Ciddi Olun
İş bulma kurumuyla yapacağınız mülakatı direkt işverenle yapacağınız mülakata göre daha az ciddiye alıyor olmanız mümkün. İş bulma kurumuyla mülakata hazırlanırken şirketle mülakata hazırlanıyormuş gibi hazırlanmak yararınıza olacaktır. Bu mülakat diğerlerine göre daha resmi olabilir, önemli değil; fazla hazırlanmak yetersiz hazırlanmaktan her zaman daha iyidir. Bir işverenle buluşup buluşmamanızın kapısını açacak kişi iş bulma danışmanınızın ta kendisi olabilir.
4. Mülakattan Sonuna Kadar Yararlanın
Bazen iş bulma kurumlarının itibarı iş adayının istediklerini gerçekleştiremediği için darbe alabilir. Aslında, bunun büyük bir kısmı iş adayının suçu olarak görülebilir. Eğer belli bir pozisyon için resmi bir mülakata katılmak için geldiyseniz, fakat mülakata başladığınızda, iş bulma danışmanınız genel konuşup o pozisyondan hiç bahsetmediyse, onlara o pozisyon için geldiğinizi söyleyin. Bunun için neler yapmanız gerektiğini sorun ve kendiniz için neler istediğinizden bahsedin ki iki taraf da karşısındakinin amacını daha iyi anlayabilsin.
5. Tavsiyelerini Sorun
Belli bir pozisyon yerine tanışma amaçlı bir mülakata katılıyorsanız, başvuracağınız pozisyonlar konusunda danışmanların fikrini sormak yararınıza olabilir. Ne de olsa bu danışmanların çoğu alanlarında uzman kişiler olacaktır ve çıtanızı fazla yüksek tutup tutmadığınız konusunda ya da CV’nizin sizi ne kadar iyi pazarladığı konusunda size tavsiyelerde bulunabilirler.
6. Unutmayın; Mülakatın Sonrası Da Var
Mülakattan çıktıktan sonra, işin orada bittiğini sanmayın. İş bulma danışmanıyla olan ilişkinizin devam etmesi ve geliştirilmesi gerekli. Ne de olsa ilgilendikleri tek iş adayı siz değilsiniz ve her hafta arayarak ya da e-postayla sizin için uygun bir pozisyon açılıp açılmadığını sormazsanız bazı şeyleri kaçırabilirsiniz. Sizi bir pozisyon için önereceklerini söyledilerse, işverenin sizinle ilgilenip ilgilenmediğini öğrenmek için arada bir onlarla bağlantıya geçin. Bazen şirketin sizin yerinize başkasını aldığını size haber vermezler, o yüzden aradaki bağlantıyı koparmamanız gereksiz yere umutlanmadığınızın da önüne geçecektir.
Kaynak: Jobsandcareersmag.com
Ceviri: LifehackTR.com
Çevirmen: Emre Aygün

CONVERSATION

0 yorum:

Yorum Gönder

Geribildirimleriniz değerlidir..